Читател на Plovdiv24.bg изпрати сигнал за нередности в обявяваните от ДП

...
Читател на Plovdiv24.bg изпрати сигнал за нередности в обявяваните от ДП
Коментари Харесай

Има ли нередности в обществените поръчки за лавките към затворите?

Читател на Plovdiv24.bg  изпрати сигнал за нередности в обявяваните от Директива за птиците " Фонд Затворно дело " публични поръчки за доставка на храни и питиета за лавки и бюфети в местата за отнемане от независимост при ДПФЗД. Публикуваме го без редакторска интервенция:

" Едно от предприятията с многогодишна история и обичаи е " Държавно дружество " Фонд затворно дело " (ДПФЗД). Затворно дело е основано със специфична цел – да обезпечи трудовата претовареност на пандизчиите, въпреки и това да е написано надалеч по-завоалирано - " ръководство на дейностите, свързани с възстановяване на изискванията за осъществяване на наказванията " – член 37, алинея 1 от Закона за осъществяване на наказванията и задържането под стража (ЗИНЗС). За да стане това, просто казано, пандизчиите работят, като активността им е напълно стопанска – получават хонорари, а предприятието осъществя облага от тази активност.

Лавката в пандизите е единственият магазин за лишените от независимост. В лавката се продава всичко нужно - от плодове и зеленчуци до козметика. Цените на съвсем всичко артикули са с един-два лв. от горната страна по отношение на цените в магазините.

Изпълнителният шеф на Държавно дружество " Фонд затворно дело " е сключил контракти не с открит търг, както е по закон, а с директно договаряне. Освен че са подписани в нарушаване на закона, изискванията по тях не се съблюдават.

Фирмата " Панда ИП " - Ивайло Пандов, е една компаниите снабдители на хранителни артикули за потребностите на лишените от независимост. Доста години поред тази компания печели търговете, които съдържат единствено дискриминационни условия, на които дава отговор само гореспоменатата компания. Управителят на компанията е съумял да си направи тежко лоби във " Фонд затворно дело ". Кое потвърждава това нещо? Предприятието афишира социална поръчка всякога зад над 43 милиона, негова дъщерна компания – " Ийт Уел " ЕАД, апелира процедурата пред Комисия за защита на конкуренцията и процедурата за доставката на хранителни артикули и питиета, поръчката се стопира и господин Пандов доставя до като свят светува.

Дали това нещо не е измислено точно от възложителя, дали съзнателно не се изготвя процедура, която е опорочена? Какво е лобито на шефа на сдружението с цел да се включват изискванията, които отхвърлят други сдружения даже от опит да вземат участие. Условията които се изискват е участниците да закупят за своя сметка бюлетин на " САПИ " ЕООД, които костват над 5 хиляди лв., също по този начин е заложено условие да се показват лабораторни разбори на всеки един артикул заложен в техническата спецификация. За да се създадат разбори от упълномощени лаборатории би коствало над 6 хиляди на всеки участник. Кой би хвърлил над 11 хиляди лв. напразно, като знае, че господин Пандов взема решение разпоредбите във " Фонд затворно дело "?

Целият цикъл на въпросната социална поръчка е изопачен и нагласен. От започване на процеса по обмисляне, правене на техническите спецификации, на изискванията за присъединяване в процедурата, самата процедура по оценка на офертите, сключването на договорите, осъществяването на самите контракти.

Съвсем ясно се вижда в електроните платформи, че все още дори договорът е анексиран, което е в жестоко нарушаване на Закона за публичните поръчки. Остава неразбираемо за какво досега няма реакция от страна на АДФИ и Министерство на правораздаването? Колко дълги са връзките на компанията. Прецедент е в областта на публични поръчки компания снабдител за подобен дълъг интервал да извършва доставките на лавките и бюфетите.

Винаги е било апетитна хапка и добра облага доставката на хранителни артикули за лишените от независимост, компаниите постоянно са се борили да се доберат до подписване на този контракт. Участвали са стотици компании, конкуренцията е била безмилостна, само че последните години, искащи няма на никой не му се вършат безсмислени разходи, бъдейки наясно, че процедура въобще няма да се организира.

Остава неуточнен въпросът какво е по-важно да се обезпечат потребностите на пандизчиите или личните ползи на някого. Защото сходно безочливо налагане на една компания за сметка на друга постанова тъкмо това подозрение. ".

По мотив сериозните твърдения  Plovdiv24.bg насочи съответни въпроси към Министерство на правораздаването, към чиято конструкция е ДПФЗД. Отговорите са повече от изчерпателни:

Каква е повода публичната поръчка да бъде прекратявана и обявявана още веднъж 3 /три/ пъти през 2021 година? 

От информация (описана по-долу подробно), налична на обществените страници на Агенцията за публични поръчки, Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд, е видно, че неколкократното оповестяване на поръчката се постанова заради обжалването на решенията за откриването й и констатация на способените органи (КЗК и ВАС), че са налице нарушавания, които не разрешават нейното законосъобразно осъществяване.

С Решение от 14.04.2021 година на изпълнителния шеф на Държавно дружество " Фонд затворно дело “ (ДПФЗД) е открита " открита “ по тип социална поръчка с предмет " Доставка на храни и питиета на едро за лавки и бюфети в местата за отнемане от независимост, при Директива за птиците ФЗД по обособени позиции:  Обособена позиция № 1 " Доставка на храни и питиета на едро за лавки и бюфети в местата за отнемане от независимост, за потребностите на териториални поделения Пловдив, Смолян, Пазарджик и Стара Загора при ДПФЗД “ и Обособена позиция № 2 " Доставка на храни и питиета на едро за лавки и бюфети в местата за отнемане от независимост, за потребностите на териториални поделения Враца, Плевен, Белене и Ловеч при ДПФЗД “.

Решението за разкриване на процедурата е обжалвано пред Комисията за защита на конкуренцията и е анулирано с решение от 10.06.2021 година Решението на Комисия за защита на конкуренцията е обжалвано пред Върховния административен съд и е оставено в действие с решение 10286/2021 година

С решение от 07.10.2021 година на изпълнителния шеф на ДПФЗД е открита " открита “ по тип социална поръчка с предмет " Доставка на храни и питиета на едро за лавки и бюфети в местата за отнемане от независимост, при ДПФЗД по обособени позиции:

Обособена позиция № 1 " Доставка на храни и питиета на едро за лавки и бюфети в местата за отнемане от независимост, за потребностите на териториални поделения Бобов дол и София при ДПФЗД “ и Обособена позиция № 2 " Доставка на храни и питиета на едро за лавки и бюфети в местата за отнемане от независимост, за потребностите на териториални поделения Варна, Бургас и Сливен при ДПФЗД “.

Процедурата е прекъсната с решение от/ 28.10.2021 година на възложителя, на съображение член 110, алинея 1, т. 5 от Закон за обществените поръчки, заради открити нарушавания при откриването й.

С решение от 26.01.2022 година на изпълнителния шеф на Директива за птиците ФЗД е открита " открита “ по тип социална поръчка с предмет " Доставка на храни и питиета на едро за лавки и бюфети в местата за отнемане от независимост, при ДПФЗД по четири обособени позиции, а точно:

Оперативна програма № 1 " Доставка на храни и питиета на едро за лавки и бюфети в местата за отнемане от независимост, за потребностите на териториални поделения Бобов дол и София при ДПФЗД “;

Оперативна програма № 2 " Доставка на храни и питиета на едро за лавки и бюфети в местата за отнемане от независимост, за потребностите на териториални поделения Пловдив, Пазарджик и Стара Загора при ДПФЗД “;

Оперативна програма № 3 " Доставка на храни и питиета на едро за лавки и бюфети в местата за отнемане от независимост, за потребностите на териториални поделения Варна, Бургас и Сливен при ДПФЗД “;

Оперативна програма № 4 " Доставка на хранителни артикули и питиета ма едро за лавки и бюфети в местата за отнемане от независимост за потребностите на Търговско предприятие Белене, Търговско предприятие Враца, Търговско предприятие Ловеч и Търговско предприятие Плевен при ДПФЗД.

Решението за разкриване е анулирано с решение от 10.03.2022 година на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), постановено по преп. № КЗК-81/2022 година, оставено в действие с Решение 4099/2022 година по адм. дело № 3072/2022 година на Върховния административен съд.

С решение от 17.06.2022 година на изпълнителния шеф на Директива за птиците ФЗД е открита " открита “ по тип социална поръчка с предмет " Доставка на храни и питиета на едро за лавки и бюфети в местата за отнемане от независимост, при ДПФЗД по четири обособени позиции, както следва:

Оперативна програма № 1 " Доставка на хранителни артикули и питиета на едро за лавки и бюфети в местата за отнемане от независимост за потребностите на Търговско предприятие Бобов дол и Търговско предприятие София при ДПФЗД “;

Оперативна програма № 2 " Доставка на хранителни артикули и питиета на едро за лавки и бюфети в местата за отнемане от независимост за потребностите на Търговско предприятие Пазарджик, Търговско предприятие Пловдив и Търговско предприятие Стара Загора при ДПФЗД “;

Оперативна програма № 3 " Доставка на хранителни артикули и питиета на едро за лавки и бюфети в местата за отнемане от независимост за потребностите на Търговско предприятие Варна, Търговско предприятие Бургас и Търговско предприятие Сливен при ДПФЗД “;

Оперативна програма № 4 " Доставка на хранителни артикули и питиета на едро за лавки и бюфети в местата за отнемане от независимост за потребностите на Търговско предприятие Белене, Търговско предприятие Враца, Търговско предприятие Ловеч и Търговско предприятие Плевен при ДПФЗД ".

Описаната социална поръчка се организира към сегашния миг.

Кой прави доставката на храните и напитките през времето, в което няма определен реализатор? На какво съображение е избран? Сключен ли е анекс към контракта с въпросната компания и при какви условия? 

Доставките на хранителни артикули за потребностите на ДПФЗД се реализират от " Панда – И.П. “ ЕООД. Посоченото сдружение е несъмнено за реализатор на социална поръчка с предмет " Доставка на храни и питиета на едро за лавки и бюфети в местата за отнемане от независимост " по обособени позиции, както следва: Обособена позиция № 1: Доставка на храни и питиета на едро за лавки и бюфети в местата за отнемане от независимост за потребностите на териториалните поделения Бобов дол и София на ДПФЗД “; Обособена позиция № 2: Доставка на храни и питиета на едро за лавки и бюфети в местата за отнемане от независимост за потребностите на териториалните поделения Пловдив, Смолян, Пазарджик и Стара Загора на ДПФЗД “; Обособена позиция № 3: Доставка на храни и питиета на едро за лавки и бюфети в местата за отнемане от независимост за потребностите на териториалните поделения Бургас, Варна и Сливен на ДПФЗД “; Обособена позиция № 4: Доставка на храни и питиета на едро за лавки и бюфети в местата за отнемане от независимост за потребностите на териториалните поделения Враца, Плевен, Ловеч и Белене на ДПФЗД “, открита на 06.12.2018г.

Към договорите за осъществяване на всяка една от четирите обособени позиции са подписани анекси, чийто условия са планувани в контракта и засягат алтернатива на възложителя да продължи периода на контракта. В анексите не се вкарват условия, различаващи се от изискванията на договорите, във връзка с цена, характерности на стоките, обект на доставка, права и отговорности на страните.

Към момента периодите на подписаните анекси по обособена позиция № 1: Доставка на храни и питиета на едро за лавки и бюфети в местата за отнемане от независимост за потребностите на териториалните поделения Бобов дол и София на ДПФЗД “, обособена позиция № 2: Доставка на храни и питиета на едро за лавки и бюфети в местата за отнемане от независимост за потребностите на териториалните поделения Пловдив, Смолян, Пазарджик и Стара Загора на ДПФЗД “ и обособена позиция № 4: Доставка на храни и питиета на едро за лавки и бюфети в местата за отнемане от независимост за потребностите на териториалните поделения Враца, Плевен, Ловеч и Белене на ДПФЗД “ не са изтекли. Анексът за обособена позиция № 3: Доставка на храни и питиета на едро за лавки и бюфети в местата за отнемане от независимост за потребностите на териториалните поделения Бургас, Варна и Сливен на ДПФЗД “ е изминал, заради което се наложи възлагане на доставки вследствие на извършена процедура на договаряне без съобщение. Провеждането на тази процедура се наложи заради нуждата от обезпечаване на непрекъсваемост на доставките и неналичието на избран реализатор по открита процедура все още.

Защо оповестените и прекъснати предходната година публични поръчки са две с по 2 обособени позиции, а през 2022 година се афишира 1 социална поръчка с 4 обособени позиции?  

Формирането на обособени позиции по публичните поръчки, разказани нагоре, се прави на териториален принцип. Откриването на процедури с предмет доставка до избрани териториални поделения се постанова с оглед приключване на срока/ привършване на предмета на настоящите контракти, осигуряващи доставки до тези поделения. През 2021 година са открити 2 процедури: едната през април 2021 година, а другата - през октомври 2022 година, които са с по 2 обособени позиции. Те също са групирани на териториален принцип и общо са 4, както и актуалната социална поръчка. Разликата е, че са оповестени в разнообразни интервали, заради изтичащия период и друг размер на съответните позиции. Поръчката, оповестена през м. април 2021 година, към тогавашния миг, е била с съвсем изчерпана стойност по настоящия тогава контракт, за сметка на оповестената през октомври 2021 г поръчка, която е имала още свободен финансов запас. Тъй като и двете процедури са прекъснати, заради открити нарушавания при откриването им, се наложи през 2022 година да се обединят в една социална поръчка с 4 обособени позиции.

Как ще оборите изказванието, че единствено една от компаниите снабдители - " Панда ИП ", дава отговор на тежките условия в процедурата?  

В откритата все още процедура за възлагане на социална поръчка не са планувани условия, които лимитират присъединяване на заинтригувани лица. Все още не е изминал срокът за подаване на предложения и не бихме могли да разясняваме какъв брой и кои участници ще проявят предпочитание за присъединяване.

Научихме, че оповестените и прекъснати Оперативна програма през 2021 година са поради тъжба на обвързвана с шефа на компания " Панда ИП " друга компания ( " Ийт Уел " ). Вярно, че всеки има право да апелира в Комисия за защита на конкуренцията процедурите по Закон за обществените поръчки, в това число и компании, които не са взели участие. В съответния случай тази съгласуваност буди подозрения. Как ще коментирате? 

Не разполагаме с информация за съгласуваност сред посочените търговски сдружения. Такава съгласуваност не се открива и при инспекция на данните, оповестени в комерсиалния указател към Агенция по вписванията.

Част от изискванията в публичната поръчка са: всеки участник да закупи за своя сметка на бюлетин на САПИ ЕООД и лабораторни разбори на всеки артикул от листата с техническата спецификация. Това значи, че всеки участник в Оперативна програма би трябвало да влага над 11 000 лева авансово. Тези условия не са ли дискриминационни? Т.е. условия, на които дава отговор избрана компания?  

Твърденията, изложени във въпроса, не дават отговор на действителната фактическа конюнктура.

Като част от документите на поръчката, възложителят е показал на заинтригуваните лица бюлетин на Система за агропазарна информация ЕООД (САПИ ЕООД) за осреднените цени на едро на продуктите, обект на доставка към 10.05.2022 година Участниците в процедурата не заплащат бюлетина.

Условията на поръчката не изискват показване на " лабораторни разбори на всеки артикул от листата с техническата спецификация “. Възложителят е сложил условие за даване на доказателства за сходство с условията на техническата спецификация за 14 броя от общо 414 броя продукта, обект на всяка една от обособените позиции.

От участниците не се чака да вършат спомагателен разход за даване на посочените доказателства за сходство. На първо място, допустимо е тези доказателства да изхождат от производителя на питателните артикули, който несъмнено следва да има документи, доказващи състава на създаваните от него храни, както и сходството им с нормативни условия, свързани главно с тяхната сигурност.

На последващо място, според член 8 от Закона за храните, при производството, преработката и/или дистрибуцията на храни, се ползват и браншови стандарти и управления за положителни индустриални, търговски и хигиенични практики за храните и за въвеждане, използване и поддържане на непрекъсната процедура или процедури, основаващи се на правилата на системата за разбор на заплахите и сериозни контролни точки (НАССР) в сходство с член 5 от Регламент (ЕО) № 852/2004 и Приложения II и III от Регламент (ЕО) № 853/2004. Посочената наредба планува обвързване и на търговците на хранителни артикули да мониторират непрекъснато предлаганите от тях артикули, включително в сходство с разпоредбите на системата НАССР да ревизират тяхната сигурност посредством лабораторни разбори. С оглед изложеното и търговците на храни, в осъществяване на своите мониторингови стратегии, следва да разполагат с доказателства за сигурност, включително лабораторни разбори, на предлаганите от тях храни.

Предвиденото условие за показване на доказателства за сходство и сигурност на някои от продуктите, обект на доставка, се постанова заради неспособност на възложителя самичък да ревизира сходството им с техническите условия. Изискването се среща в доста други процедури с предмет доставка на храни и е предложено от специалисти на Българска организация за сигурност на храните.

Документацията за социална поръчка е налична на обществената страница на Агенцията за публични поръчки.

Защо цените на продуктите в затворническите лавки и павилиони са 1-2 лв. по-високи от цените в магазините? 

Неведнъж са правени такива изявления. Пример за това са публикуваните през миналата година в средствата за всеобщо осведомление изказвания за нецелесъобразно разходване на обществени средства за потребностите на лавките в пандизите на България. В частност беше декларирано, че " българските пандизчии пият най-качественото кафе, което от 8 лв. е достигнало цена 30 лева “. Тогава, предходната година, Министерството на правораздаването и ДПФЗД направиха няколко инспекции, за които има съответни данни. Установи се, че в затворническите лавки се доставят 23 типа кафе в разнообразни разфасовки, търговски марки и състав, съгласно поръчките на комерсиалните обекти. Доставя се, както кафе с цена 0,34 лева (единично пакетче " Нес кафе 3 в 1 “), по този начин и кафе на цена от 35,90 лева за кг ( " Лаваца Кафе арома, 100 % арабика “). Тогава инспекцията откри, че цената за " Кафе на зърна 100 % арабика 1 кг Лаваца Крема Арома ", годна към 17.06.2021 година, по бюлетин на САПИ, е 34.20 лева с Данък добавена стойност. За съпоставяне, цената на същата марка кафе в комерсиалните вериги " Кауфланд “ е 39.99 лева, в " Билла “ - 39.99 лева, във " Фантастико “ – 35.99 лева Извършени са инспекции и за цените на млечните артикули, при които се откри, че са по-ниски равнища от -11,98 % до -32,45% по отношение на цените в огромните хранителни вериги (Кауфланд, Метро кеш енд кери и др.) Проверките са осъществени за съответни продукти със съответните производители и търговски марки, а не по принцип.

Уточняваме, че ценообразуването по договорите се прави по отношение на цените, посочени в ценови източник - бюлетинът на държавното дружество " Системата за агропазарна информация " ЕООД (САПИ), годни за съответния месец, като оферираното процентно съответствие /отстъпка или надценка/ при присъединяване в публичната поръчка, се резервира непрекъснато през периода на контракта и е в границите на -5 % до +5 % от цената на (САПИ). Тъй като главните контракти са изтекли още през 2020 година и към момента няма завършила процедура с определен нов реализатор, доставките се правят на база подписани анекси, в които пандизчиите имат право да поръчват търговски марки и всички продукти, които се доставят, са с закрепена отстъпка до -5 % от цената на САПИ.

В тази връзка изложено във въпроса изказване не дава отговор на истината, защото доставките се правят, според одобрен в Обществените поръчки ред: с отстъпка до 5 % от цената, оповестена в бюлетина на САПИ.

При публично оповестена инфлация от януари до май 2022 година 7.5 %, в Оперативна програма от 22 юни 2022 година е записана цена 43 609 002.56 лева без Данък добавена стойност, което е почти 6 пъти повече от цената на оповестените и прекъснати през 2021 година публични поръчки със същия предмет. Как е изчислена прогнозната стойност на Оперативна програма от 2022 година? 

Предметът на актуалната социална поръчка е изчислен на база прогнозните количества, умножени по цената, оповестена в приложения към документите бюлетин на САПИ от 17.05.2022 година за осреднени цени на едро към 10.05.2022 г, при което е получена цена в размер на 25 280 581,20 лева Предвидено е годишно нарастване в размер на 5 % за интервал от 3 години или обща актуализация с 15 %. Общата стойност за всички обособени позиции при този метод на установяване е в размер на 29 072 668,38 лева без Данък добавена стойност (25 280 581,20 лева + 15 % актуализация). Възложителят е планувал алтернатива за в допълнение възлагане за интервал от 18 месеца, която е в размер на 14 536 334,18 лева (50 % от 29 072 668,38 лева, с оглед периода от година и половина). Твърдението, че публичната поръчка е повишена 6 пъти е погрешно, защото действителния предмет е 29 072 668,38 лева без Данък добавена стойност. Възложителят може и да не разпореди за осъществяване на спомагателното възлагане, което е 14 536 334.18 лева, защото то не е наложително за използване, а е опция, която е разказана в обявлението на поръчката.

Твърдението, че формалната инфлация от януари 2022 година до май 2022 година е 7.5% също е погрешно. През януари 2022 година, с решение № F186055 от 26.01.2022 година, ФЗД разгласява поръчка със същите обособени позиции, типове хранителни артикули и количества. Тогава цената беше изчислена единствено по цени на едро към 13.01.2022 година, оповестени в бюлетина на САПИ., без завишение. Общата стойност за всички обособени позиции беше в размер на 19 752 829,80 лева без Данък добавена стойност, а плануванаъа алтернатива за в допълнение възлагане за интервал от 18 месеца, беше в размер на 9 876 414,90 лева

Ако се сравнят двете получени стойности на база приложените бюлетини на САПИ, а точно: от януари 2022г. - 19 752 829,80 лева без Данък добавена стойност и от май 2022 година - 25 280 581.20 лева без Данък добавена стойност, се вижда, че нарастването за интервала януари 2022 година - май 2022г. е близо 28%, а не 7,5 % при предмет с идентични продукти и количества. Този извод е изведен в таблица (№2).

Надяваме се, че сме дали отговор задоволително изчерпателно на поставените въпроси и сме разсеяли всички подозрения по отношение на изказвания за нарушавания с оповестените и изпълнявани публични поръчки за доставка на храна и питиета в лавките на местата за отнемане от независимост.

За ваше облекчение бихме желали да Ви осведомяваме, че всички . Там можете да се запознаете с евентуалните участници след подаване на офертите им и при определяне на нередовни документи или пропуски в офертите им да сигнализирате способените органи и обществеността. "
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР